Skip to navigation Skip to content

SUNY Oswego / The Village Townhouses

Village Townhouses 2

The State University of New York sought new student housing for their campus which would provide an alternative for upper classmen who typically moved to off-campus living arrangements. The site is situated on the southwest corner of the campus within a wooded area with a compelling view of Glimmerglass Lagoon. The program required accommodations for 350 students in 280,000 sq. ft., with a budget of $34 million.

We arranged the townhouse units to define two pedestrian “Main Street” spaces and a central common lawn. This strategy of anti-suburban density aims to encourage interaction between residents and promote a sense of community, as well as minimize disturbance to wetland areas. A Commons Building, developed in a Great Lodge aesthetic, provides for further interaction where students can get their mail, enjoy the Lounge and Café, Recreation Room, and Study Lounge.
 

The exterior design incorporates steeply pitched roofs with deep overhangs, roof dormers, and double-hung windows combined with lap siding and a stone base course - which responds to both the local pre-war residential architectural vernacular and the planning density. The typical two- or three-story units include a private entrance to each townhouse facing Main Street. Each townhouse includes either four or six single bedrooms, shared bathrooms, and a ground floor open plan common living/kitchen/dining area.

Some of the sustainable strategies for this project include: SIPS Panel construction; Shallow foundation system to reduce amount of concrete on project; Rainscreen siding system designed to Canadian rain screen standards; High efficiency central heating and cooling system; and Durable materials including fiber cement siding, 50 year roof shingles and concrete plank floor system.

The townhouses were awarded LEED Gold certification by the United States Green Building Council for achievement in green homebuilding and design. The Village Townhouses project was designed in collaboration with Burt Hill, who was the design architect.

Photos by John Griebsch Photography