SCIENCE IV RENOVATION. BINGHAMTON UNIVERSITY

The Science IV building at Binghamton University is a 4-story reinforced concrete, 77,000 SF science facility that was constructed in 1973. Phase 1 of a two-part retrofit was completed in summer of 2018. To begin the retrofit, our team guided an analysis of its existing conditions, thermal performance, and academic usage, paralleling each with the trends and expectations of today’s educational environments. Via detailed visioning and programming exercises involving key stakeholders from the campus, a clear direction and aspirations for the building and its future were formulated. 

In this case it was decided to completely re-clad the building in order significantly improve thermal performance and thermal comfort, as well as address deterioration in the façade. The entire building was enclosed in a blanket of insulation. New windows and rainscreen cladding were installed. The roofing system was also replaced. Beyond a significant increase in thermal performance, the re-cladding gave a completely new look to the building, while respecting the forms and proportions of the original. The mechanical and electrical systems in the building were also upgraded. The result was to transform the existing building into a welcoming, energy efficient, sophisticated icon that showcases the psychology department and redefines the entrance to the campus.

 
Binghamton University Science IV
Binghamton University Science IV.jpg

Ashley McGraw facilitated a detailed programming process to determine the best use for this space. Our team met extensively with the administrators and faculty of the Psychology department to understand their research specialties and the related space needs. The project vision developed from the programming process was to: Transform the existing building into a welcoming, energy efficient, sophisticated icon that showcases the psychology department and redefines the entrance to the campus; Introduce lightness and transparency to both compliment and contrast with the existing building, better engaging the campus with an enhanced connection to the outdoors; and Create an environment that fosters innovation in the field of cognitive and behavioral research through improved spatial relationships and flexible design.

Binghamton Univ Science IV_15.jpg
Binghamton Science IV Renovation.jpg
Binghamton Science IV Renovation.jpg
Binghamton Science IV Renovation.jpg

 

Location: Binghamton, NY
Photos: David Lamb Photography

 

University Projects